• Välj län: Hela Sverige
 • Byt

  Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

  Välj län nu

  Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

  Välj län nu
  Visa inte igen

Innehållet på den här webbsidan blir mer relevant om du väljer län.

Välj län nu
Visa inte igen

Du kan välja län när som helst för att få mer relevant information på webbplatsen.

Välj län nu

Sweden Rock-kollo

Rockmusiken och framför allt hårdrocken hör till musikbranschens mest mansdominerade genrer. För att peppa fler intresserade tjejer att spela hårdrock har Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival startat Sweden Rock-kollo.

Studiefrämjandet vill tillsammans med Sweden Rock Festival skapa bättre förutsättningar för unga tjejer som älskar och vill spela hårdrock. Därför anordnar vi Rock-kollo varje sommar.

Rockmusiken och inte minst hårdrocken är generellt sett kraftigt mansdominerad. Inom Studiefrämjandet har arbetet för att göra studieförbundets musikverksamhet mer jämställd pågått sedan början av 2000-talet. Sweden Rock-kollot som arrangeras tillsammans med Sweden Rock Festival är helt kostnadsfritt för deltagarna och arrangeras 5 - 9 juni.

- Vi vet sedan de två tidigare säsongerna att rock-kollot är extremt uppskattat, säger Emma Heimersson, utvecklingsledare inom musik på Studiefrämjandet riksförbundet. Att få omfamna rockmusiken både praktiskt och teoretiskt under fyra dagar är en dröm för många unga tjejer och vi vänder oss till alla, vare sig en är cis eller trans.

Sweden Rock-kollo finansieras gemensamt mellan Studiefrämjandet och Sweden Rock, och en del av pengarna kommer från auktioner på signerade elgitarrer från tidigare kända artister som spelat på Sweden Rock Festival.

- Vi är så sjukt stolta och peppade att för tredje gången få den stora äran att motivera och inspirera unga musiker på Sweden Rock Kollo, säger Moa Lenngren, gitarrist i Browsing Collection. Det är utan tvekan årets höjdpunkt. Vi har märkt hur stort behov det finns för den här typen av satsningar, så att kollot nu får bli av igen är så mäktigt!

Anmälningsperioden är öppen 15 februari - 15 mars. Kollot arrangeras på Hällevikslägret som ligger i närheten av Norje och avslutas såklart med ett studiebesök på Sweden Rock Festival.

-Tidigare kollodeltagare har varit lyriska över sin upplevelse. Är man i rätt ålder och brinner för att spela hårdrock tycker jag verkligen att man ska ta chansen att söka. Vi vågar lova att tjejerna som blir antagna kommer att utvecklas och få en upplevelse för livet, säger Sofia Lindqvist Lacinai, Marknadschef & Vice VD, Sweden Rock.

Utöver Sweden Rock-kollo samarbetar Studiefrämjandet och Sweden Rock Festival också kring festivalens särskilda scen för nya och unga band. I sommar arrangeras scenen Nemis – New Music in Sweden för 15:e gången och även här pågår ett aktivt jämställdhetsarbete. På scenen står bland andra just tjejerna i Browsing Collection.

- Vi kan knappt vänta tills vi åter igen får rocka loss med Sveriges coolaste ungdomar, och fortsätta kampen mot ett mer jämställt hårdrocks-Sverige, säger Moa Lenngren.

Bland aktiva musiker överväger andelen män och i synnerhet hårdrocken hör till musikbranschens mest mansdominerade genrer. I samarbete med Studiefrämjandet har Sweden Rock Festival länge haft ambitionen att ge förutsättningar för fler tjejer att ta plats på scenen för nya band.

Redan i tidig ålder finns en rådande uppfattning om att hårdrock är något som främst är till för killar och de kvinnliga förebilderna inom hårdrocken som stått på scen och inte bara i publiken har länge varit få.

Som ett initiativ för att få till stånd en förändring och uppmuntra och stötta unga tjejer att spela hårdrock arrangerades ett Sweden Rock-kollo för första gången under festivalveckan 2018, med syftet att föra samman och stärka intresset och självförtroendet hos tjejer i åldern 14-17 år som vill spela i rockband.

Förutom träning i att skriva musik och framföra den på scen, ges deltagarna också en inblick i vad det innebär att vara en aktiv musiker i musikbranschen.

Kontakt Sweden Rock-kollo:

mirjam.wallin@studieframjandet.se

Mer info:

www.studieframjandet.se/nemis/

www.swedenrock.com

 

Sweden Rock-kollo - kurser, studiecirklar & evenemang

Starta en studiecirkel!

Lär dig tillsammans med andra genom att starta en studiecirkel hos Studiefrämjandet.

Beskriv verksamheten i din studiecirkel: